Monday, February 13, 2012

Kenapa PERLU side income?

Assalamualaikum y'all...
Nak tanya, pernah tak korang rasa duit yg dapat setiap bulan macam tak cukup je. Kadang2 belum abis bulan poket, bank dah mula kering? Tak pernah?? Haaa jangan tipu, tepuk poket tanya gaji...

Kenapa duit yg kita dapat selalu tak cukup? Ha jawapannye ada kat bawah...


OOOooo patutla tak cukup cos harga barang sekarang dah melambung2 naik... dulu tak nampak kenapa duit selalu tak cukup tapi bila visualize kan mcm ni...hah! ambik kau...mcmana nak hidup kalau gaji rm1500? ye boleh la hidup, tak pakai kereta, duduk rumah yg lagi murah (btw ada ke rumah below than rm300 sekarang?) and kalau tak pakai kereta pun, sure cost transportation lebih kurang sama je kan, bas sekolah, LRT etc...everyday...end up sama je cost nya...haih! mcm ni lah...kadar inflasi naik 8% setiap tahun dan gaji kakitangan kerajaan naik 4% setiap tahun? siapa lagi tinggi? angkat kaki! harga barang dan minyak makin makin naik...even sekarang ni tak bagi notice, sedar2 dah naik je....baru ura2 gaji kerajaan naik, harga barang dah naik dulu.... ;-))
 
kalau kos mcm ni, mcmana ye, belum lagi campur kos pegi klinik, emergency nak balik kampung, renew roadtax, insurance, dan mcm2 lagi...

zaman sekarang, kalau pendapatan rm3000 tu dah di kira miskin di bandar...dah layak dapat zakat...bukan mcm dulu lagi, everything need money! nak kentut je tak perlukan duit betul tak?

bila dah tengok mcm ni,  pun teringin nak buat ai punya sendiri, actually sebelum ni tak pernah kira betul2 berapa yang di belanjakan setiap bulan...jom tengok...
ahem...patut la gaji ai selalu tak cukup....jom tengok satu per satu...Zam letak agak2 je ni...

1. bills, banyak nye rupanya bayar bills selama ni...sebenarnya lebih dari RM500 sebab handphone ai more that RM100/handphone...bill api pun mmg lebih dari seratus, itu tak kira bill air (+-RM8 je cos kerajaan Selangor tolong bayarkan), astro (RM124) etc lagi...

2. Minyak pun sure more than RM500...part ni paling stress sebab minyak mak aih mahalnya lah kan...duk kat KL nak pergi keje jem, balik keje jem, nak jenjalan pun jem... banyak buang minyak atas jalan je.. tu belum campur lagi pegi shoppings and holiday-holidaying during weekends!

3.  susu setin akeem (900g) RM 53 untuk sebulan 4 tin (paling kurang)..diapers koman2 RM200 utk 4 pek jumbo... kurang2 nak ada RM500 plus babysitter RM250 tak ke dah nak cecah ribu gak utk sorang anak? Sorang? Kalau 2? 3? 4?... Korang kira la ye...

5.  Rumah RM1700, ni my hubby yg bayar

6.  Kereta satu dah abis bayar, kete mak RM 500 ai bayarkan (bila lagi nak berbakti) kete husband dia bayar sendiri RM700 je..
 
7.  entertainment/rewards...ni penting...kalau tak, mmg stress la dengan kerja... anak ai dah x kesah mainan lain janji dia dapat Ipad dia sudah. Jimat sikit good investment, invest RM2400 terus tak nak mintak mainan lain...

9.  Foods, ni wajib la...tapi i'm sure more than rm1000, sekali makan secret recipe dekat rm100 dah....tak termasuk hari2 punya makan lagi...fuhh!!

ni semua tak termasuk insurance, bagi kat parents, beli baju baru, jalan-jalan etc....so boleh nampak la, our life before ni cukup...memang cukup dengan semua ni, tapi stuck...nak saving tak cukup, nak shopping tak ada, nak melancong....lagi la...

that's why la Zam fikir sampai bila la nak stuck mcm ni kan...sometimes rasa tak cukup duit pun ade...(ye betul, manusia mmg tak pernah cukup), and kerana sifat tu jugak la yang membuat kan kita sebagai manusia, nak berusaha ke arah yang lebih baik..betul tak?
 
that's my TURNING POINT!...nak berjimat tu boleh, tapi takkan lah kita nak cut segala-galanya sedangkan kita boleh berusaha untuk dapat yang lebih...it's the matter of choice, either kita nak pilih untuk berjimat cermat (bila sampai masanya mmg takkan cukup jugak sebab cost of living confirm semakin meningkat), atau kita nak tambah supaya ada persediaan untuk masa depan? I have to decide for myself...I'm still  'young' ;-), masih mampu, kudrat ada, otak ada, why not berusaha, looking for side income, bantu husband...ringankan beban dia, make him proud of me...dan juga secara tak langsung dapat gembirakan hati semua orang...

yeah! looking for side income! everyone need it now...kan! nak harapkan husband pegi kerja dan minta bos naikkan gaji 3 kali ganda, it's impossible rite! so, kita yang perlu ambik langkah untuk besarkan our family income dan saving thru part time job!

Alhamdulillah, choice yang ada 4 bulan dulu, mmg berbaloi...ia memberi impact yang sangat besar dalam hidup kami sekeluarga dan juga rakan2 kongsi yang lain....4-5 figure income monthly dan time freedom yang ada sekarang, i'm so blessed....

 
if anyone of you yang still terfikir-fikir or teragak-agak...please stop thinking and wondering!! Just Do It...!!Tak salah kalau kita mencuba...dari kita berdiam diri...take action now and change your life ok!!

 
 
 

1 comment:

  1. tertarik dgn entry u ni.. nnt nak mohon share yer ;)

    ReplyDelete